Tuesday, August 08, 2017

Vanilla Cup Cake with Cream Cheese Frosting

Tudiaaaaaa...
Dua tahun okeh tak update blog.
Rindu sebenaqnya nak mengarang.
Tapi taktau la pasai apa tak jengah ke blog ni.
Cuma la ni baru teringat macam nak menulis semula.
Selalu nya dok mengarang ke FB dan IG ja..

Banyak betui gambaq-gambaq dalam phone yang dah ditransfer ke PC untuk dimasukkan ke dalam blog, tapi tu lah, kesempatan tu belum ada.

Buat pertama kali nya menulis di sini pada tahun 2017, cuma nak share resepi cupcake yang simple tapi sedap.



Resepi asal vanilla cupcake dari: 
Blog AzieKitchen

Vanilla Cupcake

Bahan bahan:

3/4 cawan  butter (6oz) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan all purpose flour (saya guna tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla (boleh lebihkan)
1 1/4 cawan susu (saya guna buttermilk)
2 1/2 sk baking powder

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C.

Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.

Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur sambil terus diputar.

Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.

Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.


Sejukkan dalam 15 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Bila telah sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias dengan frosting.

Resepi untuk cream cheese frosting ni tak ingat pulak ambil dari mana. Tapi rasa memang sedap.

Cream Cheese Frosting 

Bahan-bahan:

360g cream cheese
70g mentega - untuk lebih sedap, guna jenis pure butter
200g gula aising
1 sk ekstrak vanilla

Cara penyediaan:

- Pukul cream cheese bersama mentega hingga kembang.
- Masukkan gula aising dan vanilla sedikit demi sedikit sambil memutar.
- Boleh hias di atas kek yang telah disejukkan sama ada guna piping bag     atau guna sudu. Kat atas tu aku cuma letak dried cranberry.

Oven pun cap tu ja yang ada. hahahha.. 
Asalkan boleh guna untuk membakar, belasah ja la..




Rupa tak berapa cantik, tapi rasa memang sedap.
Kalau nak buat untuk makan-makan sendiri pun boleh, nak buat untuk jamuan pun boleh. 
Sebab simple dan senang.



No comments: